|
KIRIM TATAR MİLLİ MARŞININ DEĞİŞTİRİLMESİ HUSUSUNDA BİLDİRİ
Türkiye'deki Qırım Tatar Yaşları
KIRIM TATAR MİLLİ MARŞININ DEĞİŞTİRİLMESİ HUSUSUNDA BİLDİRİ
Kırımda, Kırım Hanlığının başkenti Bahçesarayda bulunan Hansaray bahçesinde, 30 Nisan 2012 tarihinde bazı sanatçılarımızın deyişiyle Tarihi bir an vuku bulmuştur. Evet, tarihidir, tarihimizdeki kara sayfalardan birisi olmuştur. Kırımda aydın olarak nitelediğimiz ve sanatçı, edebiyatçı kimliklerine saygı duyarak her ortamda baş tacı ettiğimiz insanlar bilinçli ya da bilinçsiz Kırım Tatar milli marşının sözlerini değiştirmiş ve bu haliyle okuma gafletinde bulunmuş, üstüne üstlük ATR adlı Kırım Tatar televizyonu da bunu yayınlayarak ve internet sitesinde dağıtımını yaparak bu gaflete ön ayak olmuş, desteklemiştir.
...
Bu gafletin kabul edilebilir yanı yoktur, çünkü diğer her ihtimal başka bir utanca çıkmaktadır. Ya bu insanlar Kırım Tatar Milli Marşının sözlerini zaten bilmemekteydiler ve yapılan yanlışlığın farkına varamadılar, ya da bu insanlar milli marşımızın değiştirilmesine, bozulmasına ve bu şekliyle dağıtımına göz yumdular. Tüm bu aklımıza gelenler bizleri derin bir kedere sokmaktadır. Bununla beraber aradan geçen zaman dâhilinde başta halkımızdan olmak üzere Kurultayımızdan, Milli Meclisimizden, Kırımda bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızdan ve gençlik cemiyetlerimizden bu meseleye karşı bir tepki gelmemesi bizleri derin düşüncelere itmektedir.
Halkının çoğunluğu çeşitli ülkelerde yaşamaya mecbur bırakılmış olan milletimizin merkezi olan Kırımın ve Kırımda yaşamaya devam eden halkımızın, kültürümüzün yaşadığı zorlukları elbette biliyor ve onlarla beraber yaşıyoruz. Ancak, tüm Kırım Tatar halkı için kutsiyeti olan dil, din, millet adı gibi değerler ile son zamanlarda sıkça oynanması, değiştirilmeye çalışılması, tüm yapılanların da halkımızın genel kabulüne sunulmaması tüm halkımızda kızgınlık uyandırmaktadır. Yaşanan bunca olay diasporalarda değil, milletimizin her konudaki merkezi olan Kırımda olmuştur. Kırım Tatar milli marşının değiştirilmesi, tüm yetkililerin ve en önemlisi halkımızın bulunduğu 18 Mayıs Kırım Sürgünü merasiminde çalınmasına izin verilmesini Kırım Tatar gençleri olarak kabul etmemiz mümkün değildir.
Biz, Türkiyede yaşayan Kırım Tatar gençleri olarak, ivedilikle, halkımızın temsil edildiği Kurultayımızdan, Milli Meclisimizden ve diğer tüm kuruluşlarımızdan Numan Çelebi Cihana ve onun dizelerine yapılan saygısızlığın durdurulmasını istiyor ve bu saygısızlığı yapanların da Kırım Tatar milletinden özür dilemesini istiyoruz.
Unutulmamalıdır ki milli marşlar basit şiirler ya da şarkılar değildir, hele Kırım Tatarların milli marşı hiç değildir! Vatanı uğruna ölen antlı şehidimiz Numan Çelebi Cihanın dizeleri olan bu şiir, Çelebi Cihanın tüm Kırım Tatar milletine mirasıdır. Milli marşımızı değiştirmek isteyenler, bundan dolayı tüm Kırım Tatar halkına özür borçludur.
Türkiye'deki Qırım Tatar Yaşları
|
|