Refat Çubarov: Kırım Tatarları çatışma istemiyor, ancak KTMM Kırım Tatar Halkının haklarını sonuna kadar koruyacaktır
QHA-QIRIM HABER AJANSI
Gündem , 2009-01-30 10:05:20
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Birinci Başkan Yardımcısı Reefat Çubarov, bugün (30 Ocak) QHAya Simferopol (Akmescit) Balaklavsakaya sokağında yapılan toprak zaptı eylemi ile ilgili durumu yorumlarken, Kırım Tatarlarının çatışma istemediğini, ancak KTMM (Kırım Tatar Milli Meclisi) Kırım Tatarlar Halkının haklarını sonuna kadar koruyacaktır dedi.
Kırım Tatar Milli Meclisi 27 Ocak yayımladığı bildiride Akmescitte kolluk kuvvetleri yöneticileri, Akmescit askeri garnizon komutanları ve Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu temsilcilerinin katılımı ile 23 Ocakda yapılan kurumlar arası toplantıda Akmescit Balaklavskaya sokağında bulunan Kırım Tatarlarının Yañı Qırım semtinin yıkımına yönelik silahlı özel operasyonun görüşüldüğünü kaydederek, durumun endişe verici olduğunu duyurmuştu.
Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımısı Refat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclisi(KTMM) Divanının (Prezidyum), hazırlanan Yañı Qırım samozahvatlarının(toprak zaptı eylemi) yıkım operasyonu ile ilgili Ukrayna yönetimi ve dünya kamuoyuna yaptığı bildiri ile ilgili 27 Ocak günü Akmescitte düzenlediği basın toplantısı sırasında, Akmesit Balaklavskaya sokağında bulunan Yañı Qırım toprak zaptı eylemi yeri etrafında oluşan durumun çatışmasız çözülebileceğini belirtti.
Çubarovun söylediğine göre, Yañı Qırım samozahvatlarının bulunduğu 8 hektarlık alanın yanında 37 hektarlık boş alan bulunuyor, bu boş alan ise özel şirketlerin toprak talebini karşılayabilir. Böyle yapıcı yaklaşımı Kırım Verhovna Radası ve Bakanlar Kurulu da gösteriyor. Bu yüzden Yañı Qırım samozahvatları etrafında meydana gelen durumun çatışmasız çözülmesi için gayret eden KTTM Divanı Ukrayna yönetimine, halka karşı şiddet kullanılmaması için gereken tedbirleri alma çağrısında bulundu. Bunun yanısıra KTMM, Kırımda toprak durumunun incelenmesi ve arsa ihtiyacı olanlara toprak vermek amacı ile oluşturulan komisyonun faaliyetlerinin yeniden başlatılmasını talep etti.
Refat Çubarov Bunun yanısıra Kırım Tatar Meclisi Divanı, Ukrayna'da uluslararası örgüt ve devletlerin tanınmış diplomatik kurumlarına, uluslararası örgüt yönetimini ve hükümetlerini Kırım'da tahmin edilemez sonuçlara yol açabilecek, hazırlanmakta olan büyük çaplı provokasyonlar hakkında bilgilendirmeleri çağrısında bulunuyor dedi.
Refat Çubarovun bildirdiğine göre, bu kararın biçimsel esası Ukrayna Adliye Bakanı M.V. Onişçukun, söz konusu arsanın Akmescit idaresinin kanundışı kararları ile verildiği Olvi- Krım, Amid LTD, ve Kırım Üretim Birliği şirketlerinin şikayeti üzerine alınan mahkeme kararlarının yerine getirilmesi konusunda defalarca ısrarla verdiği talimatlar oldu. Yapılan kurumlar arası toplantısında yapılacak özel operasyonun tüm detayları özenle gözden geçirildi, operasyonda yer alacak İçişleri Bakanlığı, Silahlı Kuvvetler, Sivil Savunma Bakanlığı ve Ukraynanın diğer kurumların kadro ve tekniğin sayısı ve özellikleri belirtildi. Bunun yanı sıra Kırıma yakın bölgelerin Ukrayna İçişleri Bakanlığı birliklerin hazır hale getirilmesi ile ilgili talimatlar verildi. Tipik yaraları olan insanların yerleştirilmesi için Akmescit hastanelerinde yer ayarlama konusuna özel dikkat edildi.
Birçok Kırım Tatarı, KTMMye, halka karşı uygulanacak şiddeti durdurma ve Ukrayna Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve dünya kamuoyunu, medya kuruluşlarını derhal hazırlanan büyük çaplı operasyon ile ilgili haberdar etme talebinde bulunuyor.
Refat Çubarov "Bu durumda Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna polis teşkilatının Yañı Qırım kasabasına yerleşmeye çalışan insanlara karşı başvurduğu kuvvetin birçok diğer sorun hala çözümü beklerken on binlerce Kırım Tatarı uzun süredir toprak üzerinde mülkiyet hakkı dahil olmak üzere anayasal hakları ihlal edilen, diğer milletlere mensup insanlar tarafından aktif protesto eylemlerine ivme kazanacağını belirtmektedir" dedi.
Yañı Qırım Kırım Tatar semti Mart 2006da eskiden ortadan kaldırılmış askeri bölüğü idaresinde bulunan ve Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından Akmescit şehrine verilmesi planlanan boş arsa üzerinde kuruldu.
Ancak şehir idaresi, arsanın devir işlemlerinin tamamlanmasını beklemeden, ailelerini yerleştirmek için arsaya ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşları Kırım Tatarlarının çok sayıda başvurularına rağmen boşanmakta olan alanda bulunan arsayı gizli olarak firmalara dağıtımına başladı. İdarenin bu hareketi insanların olumsuz tepkisine ve askeri bölüğünün boşalttığı alanın izinsiz olarak 8 (sekiz) ve 45 (kırk beş) hektarlık alanını zapt etmelerine yol açtı.
Şu anda 8 hektarlık alanda 80 (seksen) Kırım Tatar aile yerleşmektedir. 20 arsada evler konutlar kuruldu, bunların 9nun inşaatı tamamlanmış olup bu evlerde insanlar yaşıyor. Bunun yanı sıra Cami inşaatı tamamlandı ve bu camide Akmescitin bu bölgede yaşayan Müslümanlar namaz kılmakta ve diğer dini etkinlikler yapmaktadır.
Kırımda toprak zaptı eylemleri, 18 Mayıs 1944te Kırımdan sürgün edilen Kırım Tatarlarının Kırım'a geri dönmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Sovyetler Birliği ve Ukrayna vatana dönen vatandaşlarına toprakları geri iade etmedi. Halk topraklara el koyup kendi evlerini inşa ettiler. Toprak zaptları, sürgün edilen vatandaşların haklarının iadesi konusunda yetersiz kalan kanunlar ve yerel idare meclislerinin toprak sorununun çözümünde yapıcı rol üstlenmemesi nedeniyle ortaya çıktı.
Bayram Baybeke- Esma Kasar
|