"Vatan sevgisi imandandır"

Nail Aytar: BDQK, KTMM'de temsil edilmeli Qurultaylara katılabilmeli


qha


ANKARA (QHA) - Ankara’da 1-2 Ağustos 2015 tarihlerinde yapılacak 2. Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne az bir sure kala Kırım Haber Ajansı (QHA), dünyanın dört bir yanında bulunan Kırım Tatar siyasetçi, aktivisti, sivil toplum erbaplarına Kongreden beklentileri ve söz konusu insanlara göre Kongrede öncelikli olarak ele alınması gerektiği konularla ilgili fikirlerini aldı.

Öncelikle 2009 yılında yapılan 1. Dünya Kırım Tatar Kongresi değerlendirmesi yapan Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Dünya Kırım Tatar Kongresi Koordinasyon Kurulu Üyesi Nail Aytar, QHA’ya yaptığı açıklamada, geçen 6 yıl içinde Dünya Kırım Tatar Kongresi adına hiçbir hareket yapılmadığına dikkat çekerek, “2009 yılında kurulan BDQK (Dünya Kırım Tatar Kongresi) kurulumunu müteakip farklı farklı ülkelerde yaşayan Kırım Tatarlarından oluşan bir koordinasyon kurulu oluşturdu. Bu koordinasyon kurulu herhangi bir görev tanımı yapılmadan, plan ve strateji belirlemeden oluşturulmuştu. BDQK Kırım'da yaşayan için farklı, diasporada yaşayanlar için ise çok daha farklı anlamlar içeriyordu. Kırım'da yaşayan veya Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) için dış dünyaya açılan maddi ve manevi bir pencere olacak diasporada yaşayan için ise ilk defa Vatan Kırım ile siyasi bir bağ oluşturmanın alt yapısı olarak görülüyordu. Bunun yanı sıra geçen 6 yıl içerisinde bir internet sitesi bile oluşturulamamış, tüzük yapılamamış, BDQK adına herhangi bir faaliyet gerçekleştirilememişti” şeklinde konuştu.

Diaspoara'da yaşayanlar Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı, Koordinasyon Kurulu ve KTMM'den bir hareket veya icraat planı beklerken Kırım işgal edildiğini, 2009 şartlarının tamamen değiştiğine vurgu yapan Aytar, “BDQK Koordinasyon kurulunu oluşturan hiç bir kimse kurum adına bir yetki kullanmamış en basitinden temsili bir yetki bile kullanmamıştır. Diaspora aslında BDQK'nın ne anlama geldiğini kavrayamamıştır. Bu 6 yıllık süre içerisinde en azından tüzük hazırlanmış olmalıydı. 2009 yılını takip eden yıllarda tüzük meselesi uluslararası bir hukuk problemi olduğu, diasporanın yaşadığı ülkelerin hukuk normlarına uygun olması ayrıca AB hukuk standartlarına uyumlu yapılması gerektiği gibi onlarca gerekçe ile iş hep yokuşa sürülmüştü. Koordinasyon kurulu üyeleri belirli bir teşkilat veya derneği temsil ederek seçilmelerine rağmen faaliyetlerde bu teşkilatlar hep geri planda kalmayı tercih etmişlerdir. BDQK temsili bir konumda bırakılarak icra yapması çokta istenmemiştir” dedi.

Şu anki durumda 2009 yılının şartları tamamen değiştiği için Kongre'de daha farklı bir yapılanmaya gidilmesi gerektiği fikrini ifade eden Nail Aytar,  KTMM'nin çalışmasının engellendiği, binasına ve bütün mal varlıklarına el konulduğu bugünkü durumda Kırım ve KTMM'nin dış dünyaya açılan penceresi Dünya Kırım Tatar Kongresi olması gerektiğini kaydetti.

“BDQK aynı FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü) gibi temsilcilikleriyle siyasi temsil vasfına haiz olmalı diasporanın yaşadığı ülkelerin tamamında ve AB ülkelerinde örgütlenmelidir. BDQK ülkelerin dernek, teşkilat, vakıf ve her türlü Kırım STK'larının üzerinde olmalıdır. Bu yapılanmayı sağlayabilmek için diasporanın olgun, erdemli ve basit kavgalardan uzaklaşmış insanlara ihtiyacı vardır. BDQK herkese ulaşabilmeli koordinasyon gücü olmalı ve enformasyon sağlamalıdır. Kırım hakkında bilgi yorumlanabilmeli bu anlamda Kırım politikasına etki edebilmelidir. BDQK yapılanmasında diaspora ağırlıklı olmalı başkanının Kırım'dan ama KTMM başkanından başka biri olması daha doğru olacaktır. Başkanın yanında en az iki yetkili başkan yardımcısının ve sekreterin diaspora teşkilatlarından olması gerekmektedir” diyen Aytar, BDQK’nin kurumsal olarak KTMM'de temsil edilmesi, Qurultay'lara katılabilmesi gerektiğini ifade etti.

Kongrenin önceliklerine de değinen Aytar şöyle konuştu: “BDQK her şeyden önce kapsayıcı olmalıdır. Herkes aynı şekilde düşünmek zorunda olmadığı gibi kimin doğru kimin yanlış olduğunu zaman gösterecektir. KP nomenklaturası (nomenklatura: sovyetler birliğinde parti üst yönetimindeki kişiler için kullanılan bir kelime, parti kalantorları anlamında siyasal bir jargon.) gibi çalışan kurumlar daha demokratik bir yapılanmaya gitmelidirler. BDQK'nın ikinci toplantısına giden yolda 2014 yılında Eskişehir'de toplanan ortak akıl çalıştayının etkisini kimse inkar edemez. Daha sonra Ankara'da yapılan ikinci toplantı ise olgunlaşmanın, doğru çizgiye gelmenin göstergesi oldu ve  BDQK'nın toplanmasının kararı alındı. Bu meyanda bakıldığı zaman teşkilatlanma yapısının çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci olarak ise karar mekanizmalarının 1-2 kişiden kurtarılarak daha geniş ve kapsayıcı bir mekanizmaya dönüşmesi zorunluluk haline gelmiştir. Çalışma şeklinin belirli kriter ve normlara getirilmesi sonucu etkileyen en önemli faktör olacaktır. BDQK her türlü iç politika malzemesi olmamalı tek amacı Kırım ve Kırım Tatar Milli Mücadelesi olmalıdır. BDQK içine kapalı, kendisiyle kavgalı bir yapılanmadan ziyade dışa açık Kırım Tatar Milli Mücadelesinin lokomatifi olabilmelidir. BDQK çözüm üreten, bilgi veren, danışmanlık yapabilen, maddi ve manevi gücü olan bir teşkilat olmalıdır.” 

QHA




Özet: İkinci olarak ise karar mekanizmalarının 1-2 kişiden kurtarılarak daha geniş ve kapsayıcı bir mekanizmaya dönüşmesi zorunluluk haline gelmiştir. Çalışma şeklinin belirli kriter ve normlara getirilmesi sonucu etkileyen en önemli faktör olacaktır. BDQK her türlü iç politika malzemesi olmamalı tek amacı Kırım ve Kırım Tatar Milli Mücadelesi olmalıdır. BDQK içine kapalı, kendisiyle kavgalı bir yapılanmadan ziyade dışa açık Kırım Tatar Milli Mücadelesinin lokomatifi olabilmelidir. BDQK çözüm üreten, bilgi veren, danışmanlık yapabilen, maddi ve manevi gücü olan bir teşkilat olmalıdır.”


Konu:
-


Güncelleme:
14.07.2015 17:59:02


Yazarın diğer yazıları:
qha


47. sayıdaki diğer yazılar

314 defa okundu
Yazıcı uyumlu sayfa