"Vatan sevgisi imandandır"

Bütündünya Kırımtatar Kongresi – etkili araç ve ulusal projelerin uygulanması için ortak bir platformdur


BDQK


 

8 Şubat 2010 sene Kırım Mühendislik Pedagojik Üniversitenin konferans salonunda Bütündünya Kırımtatar Kongresi Koordinasyon Konseyi  ve Kırım Mühendislik Pedagojik Üniversitenin Kırımtatar ve Türk linguistik departmanın girişimi ile geniş bir toplantı geçti. Toplantıda Kırımtatar dilin Kiril grafiğinden Latin grafiğine geçişi (geri dönmesi) bilimsel ve praktik konular incelendi.

Toplantıda  «Kırımtatar edebi dilinin Latin grafiğinde yazım kuralları» genelleştirilmiş  işi sunuldu. Bu iş KMPÜ alimler, başka üniversitelerin uzmanlar tarafından ve bu konu ile ilgili önceki sonuçların yardımı ile yazılmış. 

Toplantıya katılan Kırım Mühendislik Pedagojik Üniversitenin  ve Tavriya Milli Üniversitenin  alimleri, Meclisin yöneticileri ve azalari, BDQK Koordinasyon Konseyin azaları, Kırımtatar yazarlar birliği, gazeteciler ve toplum adamları Kırımtatar dilin Latin grafiğine hızlı geçmesi hakkinda konuştular . 

Toplantıda konuşanlar Kırımtatar Meclisin Başkanı Mustafa Cemilev, KMPܒnin rektöru,  BDQK Koordinasyon Konseyin azası ,profesör Fevzi Yakubov, profesör Adile Eminova, profesör İsmail Kerimov.

BDQK Koordinasyon Konseyin azası Ayşe Seytmuratova, Kırımtatar ve Türk linguistik departmanın başı Emine Ganiyeva, KMPܒnin Kırımtatar ve Türk linguistik departmanın öğretmenleri Enise Abibullayeva, Nariman Seityağyayev, Milyara Settarova, TMܒnin  Kırımtatar edebiyat departmanın başı Şevket Yunusov, Kırımtatar yazarlar birliğinin başkanı Riza Fazıl, yazar Ablyaziz Veliyev  «Kırımtatar edebiyat dilinin Latin grafiğinde yazım kurallarını» en kısa zamanlarda meydana çıkmasını desteklediler ve başka olayların meydana çıkmasını söylediler bu sırada uzman sözlüklerin yayını.

BDQK  başkanı Refat Çubarov ve KMPܒnin rektörü, profesör Fevzi Yakubov taraflarından Kırımda davet edilen  Karadeniz bölgesi Üniversiteler birliğinin Genel sekreteri, ‘Ovidius’ üniversitenin profesörü ( Romaniya, Konstansa şehri) Eden Mamut toplantıda söz aldı. 

Kendi konuşmasında profesör Eden Mamut Romanyada Kırımtatar Diasporasının durumunu ve Kırımtatar dilinin yayılmasını ve korunmasını anlattı. «Biz sizin Kırımtatar dilinin kuvvetlendirme ile ilgili  sonuçlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Kırımtatar dilinin Latin grafiğine geçişi ve son on yıllık değişmeleri dikkate alan yazım kuralları bütün dünyada yaşayan Kırımtatarlarını bağlar.   Bu alanda yapılan olaylar olabilirler, çünki Bütündünya Kırımtatar  kongresi bize etkili bir araç ve ulusal projelerin uygulanması  için bir ortak meydan verdi», - diye konuştu.

Katılcılar tarafından tüm yapılan  önermelerin özetleyen toplantıda  başkanlık yapan BDQK başkanı Refat Çubarov önümüzdeki aylarda yapılanacak  özel hedeflerini  formüle etti, onlardan tümleri yapıldıktan sonra tüm Kırımtatar dilin Latin grafiğine geçişi ile ilgili araştırmacı ve organizasyon olayları yürürlükte olacak.  «Tabii ki, biz tüm zorluklara dikkat etmeliyiz,  Latin grafiğine geçtikten hariç, başka verimli iletişim sistemi bütün Kırımtatarları birleştirmek için, yok’ ,-  söyledi Refat Çubarov.

Bütün önerilerin ve  «Kırımtatar edebi dilinin Latin grafiğinde yazım kuralları» hakkında yorumların bilimsel analizin yapmak için ve kuralların toplantıya katılanlara program hazırlığı ile çalışkan bir grup oluşturuldu. Grubun başkanı profesör adile Emirova ve koordinatör Emine Ganiyeva tayinlendiler.

 

 

Bütündünya Kırımtatar Kongresin Basın Ofisi




Özet: Eden Mamut Romanyada Kırımtatar Diasporasının durumunu ve Kırımtatar dilinin yayılmasını ve korunmasını anlattı. «Biz sizin Kırımtatar dilinin kuvvetlendirme ile ilgili  sonuçlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Kırımtatar dilinin Latin grafiğine geçişi ve son on yıllık değişmeleri dikkate alan yazım kuralları bütün dünyada yaşayan Kırımtatarlarını bağlar.


Konu:
dil


Güncelleme:
21.04.2013 19:31:29


Yazarın diğer yazıları:
BDQK


39. sayıdaki diğer yazılar

237 defa okundu
Yazıcı uyumlu sayfa