"Vatan sevgisi imandandır"

Ümerov: Kongre Kırım Tatarlarının geçici olarak itici gücü olabilir


qha


BAHÇESARAY (QHA) - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kurultayı’nın faaliyetleri sınırlandığından dolayı Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin (DKTK) geçici olarak Kırım Tatar milli hareketinin itici gücü haline gelebileceğini söyledi.

Konuyla ilgili QHA’ya demeç veren İlmi Ümerov, “Nasıl sonuçlar oluşturacağına bakmadan Ankara’da yapılacak Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne katılmayı planlıyorum. Kırım’da son zamanlarda özgür faaliyet gerçekleştirmek nedeneyse imkansız, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kurultayı’nın faaliyetleri çok kısıtlı. Belirli bir süre için Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Kırım Tatar milli hareketinin itici gücü haline geleceğini düşünüyorum” diye kaydetti.

Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım Tatarlarının esas temsil organı olduğuna göre söz konusu olgunun geçici olacağını belirten İlmi Ümerov, “Geçici bir tedbir olarak Kırım’ın dışında Kırım Tatarlar halkının hakları korunması ve iade edilmesine yönelik faaliyetler yarımadada yapılacak faaliyetlere göre daha etkin şekilde gerçekleştirilecek” dedi.

2. Dünya Kırım Tatar Kongresi, 1-2 Ağustos tarihlerinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da yapılacak.

Birinci Dünya Kırım Tatar Kongresi 2009 yılında Akmescit’te düzenlenmişti. İlgili Kongreye 12 ülkeden 160 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşundan yaklaşık 800 delegesi katılmıştı.

İlmi Ümerov: Kongreye giden herkes tehlikeyi anlamalı

 

BAHÇESARAY (QHA) - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Ankara’da 1-2 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne katılmayı planladığını açıkladı.

Krymr.com sitesine konuşan Ümerov, Kırım Rus yönetiminin Kırımlı delegelerine baskı uygulayabileceğini belirtti.

“Şimdi, Kırım ve diğer yerlerinden delegelerin listesini hazırlama süreci devam ediyor. Kongreye katılıp katılmama kararını her kişi kendisi verecek. Burada en olumsuz taraf, geri dönüşünde baskıların olup olmayacağı, hatta geri dönüşün olup olmayacağı konusunda hiçkimse garanti veremez. Biz garanti vermiyoruz. Kırım’dan Dünya Kırım Tatar Kongresi’ne giden her kişi, sorumluluğunu ve tehlikeyi anlamalı” diyen Ümerov, korkunun korkaklığa dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

Ümerov, halkı, milli hareketi, çocukları ve yakınları için gerekeni yapmak lazım olduğunu kaydetti.

Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin ikinci toplantısının büyük yankı uyandıracağını belirten Ümerov, “Belirli bir zaman içinde meseleler Kırım’ın dışına çıkacak. Dünya Kırım Tatar Kongresi ve enstitüleri, resmi değil ama fiiliyatta bir temel oluşturabilir” diye konuştu.

QHA



Konu:
[-]


Güncelleme:
14.07.2015 16:04:19


Yazarın diğer yazıları:
qha


47. sayıdaki diğer haberler


Yazıcı uyumlu sayfa